Fördomar

Fördomar är spännande tycker jag.
Jag är av den övertygelsen att alla människor är fördomsfulla, mer eller mindre.
Vad man sen gör av det, det är en annan sak.

Jag har en del fördomar.
Ganska många har också visat sig vara sanna.

En fördom som jag dock aldrig haft är den om gamla tanter och fika, ni vet vad jag menar.
Men så idag när jag var och handlade. Tanten som var efter mig var stencool. Hade två vagnar och var pigg och glad.

Jag betalade och började packa ner mina varor. Tittade som hastigast upp på hennes matvaror, jag tycker att det är rätt spännande att se vad folk handlar.
Utifrån det kan jag skapa nya fördomar. Fantastiskt.

Hon hade handlat kakor. Och inte vilka kakor som helst. Utan mandelkubb.
Är det bara en fördom att gamla tanters favoritkaka är mandelkubb?

Björn Gustafsson gjorde en parodi på det där en gång:

"Jag dejtade en äldre kvinna en gång. Men riktigt hur gammal hon var förstod jag först när vi skulle mysa en lördagkväll och hon tog fram mandelkubb! Det är det torraste bakverket.."

Läskig taxichaufför

Jag, Sofia, Martina och Cecilia var ute och åt igår. Sen skulle jag och Sofia åka taxi hem. Vi såg en taxi stå på torget bredvid en polisbil, så vi hoppade in i den. Taxichauffören bad oss vänta i bilen, medan han gick ut till polisen för att prata med dem:

Taxichaufför: "Det var någon idiot som åkte utan att ha pengar. Jag nöp fast honom och gick till polisen."

Tydligen hade killen velat åka från Lottas till Allstar, vilket inte är många meter. Redan då borde ju taxichauffören anat oråd, och inte plockat upp honom kan man tycka, men men.

Han kom tillbaka efter ett tag, och började berätta om folk som inte betalar. Förut, menade han, så tog polisen inte så hårt på det. Det var ju inte så mycket pengar taxibolagen förlorar. Så till slut började folk utnyttja det, det hände ju ändå inte så mycket.
Nu har tydligen taxibilarna larm, så om taxibilen slår larm så hör bilar vad som händer, och alla i närheten far till platsen. Plus att polisen kommer dit också.
Sen berättade han att man som taxichaufför har ett övertag också, eftersom man är nykter och de man kör är fulla.

Det var här någonstans det började bli läskigt.

Taxichaufför: "Jag höll på att hamna i trubbel för något år sen. Jag blir inte rädd, jag blir arg, det är inte så bra. Det var någon kille som inte betalade, så jag buntade ihop honom och slängde in honom i skuffen. Sen körde jag honom till dovamyran en halv mil ovanför umeå, och slängde ut honom. Tog ifrån honom leget och telefonen så han inte kunde ringa efter en ny bil, och sa att de kunde han hämta ut på umeå taxi dagen efter."

Vi: "Vad hände då?"

Taxichaufför: "Jag blev åtalad för misshandel och kidnappning. Men jag hävdade att han ville ha en körning dit och jag faktiskt tyckte att det var konstigt. Så jag klarade mig."


Det var inte så jobbigt att kliva ur den bilen när vi var framme...

"Vaccin gav visst skydd mot hivsmitta"

En artikel jag läste idag på vk:

 

"Ett experimentellt vaccin som skapats av två äldre vaccin gav ett visst skydd mot hivsmitta i ett stort test, rapporterar forskare i USA och Thailand enligt nyhetsbyråer.

Det nya vaccinet minskade smittrisken med 32 procent bland de 16 000 thailändare som deltog i studien. I placebogruppen smittades 74 personer av hiv mot 51 i den vaccinerade gruppen.

En del av det nya vaccinet är ett äldre, misslyckat aidsvaccin vid namn Aidsvax.

Forskarna kallar resultatet av testet ett "genombrott för hivvaccinsforskningen". Resultatet var oväntat och förvånar forskarna, som inte kan svara på varför vaccinet har effekt.

Den stora studien har anklagats för att vara oetisk och ett slöseri med pengar, eftersom ingen väntade sig att vaccinet skulle ha någon effekt alls.

Källa: TT"

Publicerad: 24 september 2009 kl 08.23



Jag undrar bara lite hur de gjorde utvalsgrupperna till de här experimenten. Vem ställer frivilligt upp och får hiv? Tankarna går ju självfallet, för mig iaf, till de grupper som är fattiga och har familjer att försörja och inte har något sätt att göra det på.

Känns inte som en studie som är etiskt försvarbar.

Självklart kan man vända på det och tänka på alla människor man kan rädda genom såna här studier, att det kan göra det försvarbart att utsätta 16 000 thailändare för hiv-smitta. Eller?

De jag tycker mest synd om som bär på hiv-virus, är barn som föds med det. Och det går ju inte att vaccinera dem, de har ju redan fått det liksom.

Jag vet inte vad jag tycker riktigt. Den första reaktionen är att detta är en konstig studie och att man borde kunna göra det på något annat sätt, som inte utsatte folk för hiv-smitta.

Men vad vet jag, jag är inte expert på området.

Någon som har någon åsikt?

Nya vantar

Köpte även nya mössor, men jag är så sliten idag att jag inte vill visa dem.
Men en annan dag. Kanske.


Toppenhelg nalkas!

Finsofia kommer i helgen! Jippi!
Då blir det mys och mycket skratt misstänker jag =)

Och så kanske någon liten fest på lördag kväll, med diverse folk, lite som när vi pluggade.
Själv äter jag penicillin så det blir väl lugna gatan för mig, men det blir kul det jag orkar vara med på är jag övertygad om.


Personalen på vårdcentraler..

Hur väljer de ut personal på vårdcentralen egentligen!?

Tar de de som är sämst i sin årskull och placerar dem där, för att de måste få ett jobb?
För inte kan jag väl tycka att det är speciellt många på vårdcentralen som inte är stolpskott..
Och då har jag ändå träffat på eller pratat med ganska många..

Förkyld

Hela hösten har jag gått omkring och varit rädd för att bli förkyld. Eller rädd och rädd, men det hade inte varit så praktiskt. Med vaccinationer och sånt. Och med misstänkt immunglobulinbrist.

Fantastiskt nog har jag klarat mig. Skulle troligtvis tippa på att det är tack vare handsprit och tur, för jag har ränt ganska mycket på bio och på stan. Men, jag har slutat äta lösgodis! Fatta hur äckligt det är egentligen!! Folk som tar med händerna, bakterier som flyger in i burkarna... usch!

Nu har jag blivit förkyld. Ordentligt. Tjock i halsen, har ett huvud som känns som att det är en storlek för litet, spränger som bara den.. kroppen har ju varit trött ett tag, så det är ju inget som är ovanligt.

Så nu måste jag bita i det sura äpplet och ringa till infektionsmottagningen. Igen. Min läkare sa i somras att jag måste höra av mig så fort jag blir förkyld. Vet inte om det gäller fortfarande eller bara var för sommaren, men jag måste väl fråga iaf.

Och hon som svarar när man ringer är inte överdrivet trevlig. Och så har jag ofta lite svårt att förstå vad hon säger.

Märks väl inte att jag har ringt dit några gånger?
Skulle kunna ansöka om ersättning för telefonsamtalen hos mitt försäkringsbolag...


Ständigt detta pengabekymmer

Tänk så underbart det vore om man skulle ha mycket pengar. Då skulle man slippa krångla med diverse institutioner, eller vad man ska kalla dem.

Försäkringskassan och csn är det väl just nu som står överst på min lista.

För det första så har jag varit otroligt seg med att fylla i papprena på min csn-ansökan. Eller rättare sagt, studieförsäkran. Så den drog jag iväg för några dagar sedan.
För att sedan dagen efter få panik.
Jag har anmält till försäkringskassan att jag är sjuk, så förhoppningsvis ska jag få sjukersättning av dem. Men så började jag tänka, att då kanske de grundar SGI (sjukpenninggrundande inkomst) på mitt csn-bidrag.
Så då började jag fundera på att dra tillbaka på min studieförsäkran. Ännu säkrare blev jag när det stod på deras hemsida att SGI:n blir flytande eller hur de nu uttryckte det. Förstod det iaf som att jag inte skulle få ersättning om jag hade csn.

I panik ringde jag både mamma och moster, som hjälpte mig att läsa på försäkringskassans hemsida. Vilket mörker det skulle vara för den som inte har riktig koll på internet och språket.
Till slut verkar det vara så att man bara får SGI om man har csn.

Om jag har förstått det rätt så måste alltså jag ha ansökt om csn för att få min SGI som jag har fått under sommaren, som grundats på min lön.
Annars hade jag fått något dåligt basbelopp. Fast jag har ingen aning egentligen, det är bara en gissning.
Det är hemskt svårt det här med ersättning. Och hur löser de det försäkringskassan och csn? För om jag får pengar från försäkringskassan, så måste jag ju rimligtvis betala tillbaka till csn. Och kommer jag då ha tjänat för mkt, och inte få ta fullt lån?

Detta är ett mörker alltså.


Blir spännande att se hur det fortsätter.....

Världens bästa nutida barnprogram

Jag hävdar fortfarande att de barnprogram som går nu är mycket mycket sämre än de som gick när jag var barn. Förutom att han som ledde bolibompa då fortfarande är kvar som programledare, hur går det till egentligen!? Borde inte han vara ett fossil vid det här laget??

Hur som helst:

Jag har hittat ett program som faktiskt är riktigt bra. Det är fantasirikt, och inte så hetsigt som alla andra program är. Dessutom är det roligt!!

Här har ni ett klipp. Har inte hittat något avsnitt, bara det här:

http://www.youtube.com/watch?v=ECwDdl4miHY

Att rätta munnen efter matsäcken

Har aldrig liksom varit min grej. Jag gör av med pengar. Utan att tänka. Eller snarare förtränger tankarna.
Unnar mig.
Och så står jag där den andra i varje månad utan pengar. Inte moget.
Men nu är jag ju student igen. Då får man vara omogen?

Idel öga

Anna är ju underbar. Hon använder ordspråk oftare än någon annan jag känner. Har jag säkert nämnt tidigare också.

Idag var hon on fire.

Nina skulle visa upp en sak för henne. Pratade med Nina i telefon och Anna hälsade till Nina att hon var "idel öga".

Senare var vi hos mig och såg på idol.
Jag har en affisch med en katt på ovanför soffan. I soffan med mig och Anna satt det nya tillskottet i min lilla familj: Hugo Frasse Bamsen Lundberg. En tax i rosa plysch med lila öron som jag har fått av Nina.

Anna tittar på dem och säger: "Som hund och katt"


Roligt i hissen del 3

Det händer många roliga saker kring hissar, har jag upptäckt. Förutom att det ofta blir obekväm tystnad, vilket jag tycker är ganska roligt, så har det på sistone hänt många roliga saker. Det senaste utspelade sig här om dagen.

När jag kliver ut och låser dörren så kommer det ut en kille från en av lägenheterna längre bort. Precis när han klivit ut, innan han låser dörren säger han: "Hej!!!", högt och tydligt. Jag blir lite ställd men hälsar tillbaka, nästan lika entusiastiskt.

Han går också mot hissen. Och sträcker fram handen för att hälsa.

Granne:"Nils! Det är inte så ofta man får tillfälle att hälsa på sina grannar, så jag ska väl göra det"

Jag:(lite förvirrad) "Nej.. Hejhej, Anna heter jag"

Kliver in i hissen och åker nedåt.

Jag: "Har du bott här länge?"

Ungefär lika fantasifull fråga som att fråga som raggningsreplik: "Kommer du hit ofta?"

Granne: "Sen de byggde huset, själv då?"

Jag: "Hmm.. i oktober blir det två år sen.."

Granne: "Ja, då har jag bott lite längre än dig.. och vi har inte träffats tidigare...."

Här öppnas hissdörren. Jag som ska in i tvättstugan går åt ena hållet och han åt andra hållet.

Granne: "Ha´re bra då!"

Jag: "Detsamma!"


Nu vet jag iaf vilka tre av mina grannar. En som blev hemburen mitt i natten för att hon var tokfull.
En som bor mittemot som lillasyster har slagit i huvudet med en stol.
Och så han då, hiss-Nils

Amanda sär, Ebba 414 år

Idag har jag varit och vaccinerat mig.
Nina erbjöd sig att följa med, så vid ett tuffade vi iväg. Självklart hade sköterskorna möte, så vi fick vänta en timme. Vi var modiga och vågade oss ner i bunkrarna för att hitta till centralhallen och fika.

Sen kom vi tillbaka och jag fyllde i några papper och så satte vi oss i väntrummet och filosoferade. Nina petar lite i mig efter en stund och pekar på några teckningar som hänger på väggen:

Nina: "Ser du där, den där teckningen?"

Jag: "Ja"

Nina: "Där det står Amanda 5 år, jag tyckte det stod Amanda sär"

Jag: "Hahaha" (alldeles för högt för att vara i ett väntrum på infektionsmottagningen)

När vi fortsatte kolla på teckningarna så var det en annan flicka som hade ritat en teckning bredvid, där det stod Ebba, 414 år. Skulle gärna vilja ha en förklaring till det. Glömt bort att hon redan hade skrivit sin fyra?

Det bästa ur en H.P.-rulle

Favoritkaraktär: Severus Snape



Bästa skådespelerska: Bellatrix Lestrange



Favoritbesvärjelse: Expecto Patronum



Sexigaste karaktär: Sirius Black





Skönast karaktär: Luna Lovegood








Jaha, det fungerar tydligen iaf.

Det var bara min dator som hade segat sig.
Så ni har inte missat något.
Det hade ju varit skandal ;)

Jag gillar inte när inlägg försvinner..

Så nu gör jag bara ett kort ett. För att kolla att det inte är något allvarligt fel. Så jag inte skriver ett långt och så fungerar det inte. Då blir jag bitter. Behövs inte så mycket för att jag ska hamna i den sinnesstämningen just nu.

Apropå att vara bitter

Är det ens någon som läser min blogg??
Det verkar ju inte så, eftersom ingen ger kommentarer.
Tur att jag även skriver för min egen skull.
Men jag är inte bitter.
Inte alls.

Snape är min mentor

Alla som läst Harry Potter-böckerna eller sett filmerna vet att Severus Snape, en av Harrys lärare, är ungefär en av de bittraste människorna man kan hitta. Har alltid ett ansiktsuttryck och en entonig stämma.
Just nu känns det som att han är min mentor.

svininfluensan, Svininfluensan, SVININFLUENSAN!!

Varför kan folk bara inte låta bli att prata om svininfluensan?

Jag är ju som sagt lite nojig över allt det här med min utredning av immunbrist. Bara det faktum att har jag det så ingår jag i en av riskgrupperna.
Försöker låta bli att tänka på det men det är inte så lätt. Går ju inte att kolla i en tidning eller på tv utan att missa det.

Och folk skämtar om det. HELA tiden.

"Det kanske är svininfluensan"

Hahaha. Inte.

Lägg av.

Dagens i-landsproblem

Att det är jobbigt med bärbar dator, för när man sitter med den i knät så kan man inte göra någonting annat..

Datatomografi

Har i morse varit på datatomografi av bröstkorgen, tror även att det kan kallas kontraströntgen eller nåt sånt.
Läkarna ska kolla av läget på min lunga, om något är kvar eller om det är läkt.

Var en väldigt trevlig person som jobbade där på röntgen iaf. Berättade att de inte skulle spruta in lika mkt kontrastvätska i mig nu som de gjorde sist i juni när jag låg inne. Då misstänkte de att jag hade en propp i lungan, och blev väl tvungna att dra på ordentligt. Nu skulle jag alltså inte få värmen och kissa-på-mig-känslan lika tydligt som förra gången. Skönt.

Tänkte att då kanske jag inte blir lika tagen efteråt som sist heller, då jag knappt kunde gå och mådde illa. Men jag hade ändå frågat Robert om han kunde hämta mig, trodde inte att jag skulle vara helt oberörd.

Det var jag inte heller, skulle man kunna säga. Jag var och är fortfarande vimmelkantig och fruktansvärt trött. Jag tänkte att jag skulle passa på att göra saker idag, typ läxa och diska och sånt där mindre roligt. Men jag tar mig inte ur soffan, är så fruktansvärt trött och när jag kliver upp så är jag bara yr.
Lika bra att sitta i soffan och vänta ut eländet. Typiskt.

RSS 2.0